onsdag 30 juni 2010

Det nästan nationella nätverket Facebook

Vi har tidigare skrivit om bloggen som alternativ till diskussionsforum i ett LMS (t ex Moodle). Inte minst för att en blogg inte befinner sig bakom lås och bom med inloggningsuppgifter.

Facebook är ett annat potentiellt kommunikationsverktyg som ligger utanför lärplattformen. Här handlar det också om en arena som många ändå använder i sin dagliga kommunikation. Siffror visar t ex att det finns nästan otroliga 4 miljoner Facebook-användare i Sverige, motsvarande 42 % av befolkningen.

Hur kan Facebook användas i kurssammanhang? Kanske som alternativ till Allmänt forum, dvs en ofta använd forum-form som används till just allmänna och praktiska frågor på en kurs.

På sommarkursen "Communicating Entrepreneurship in the Baltic Region" använder lärarna Stellan Sund och Anastasia Maria Muri Facebook som ett allmänt och socialt forum för sina studenter. Kursen går på distans de första 8 veckorna och på campus de två sista veckorna. Inte omöjligt att studenterna lär känna varandra lite på Facebook, innan de faktiskt ses...

Se hur kommunikationen funkar i Facebook-gruppen här: www.facebook.com/group.php?gid=121784381189798

Facebook-statistik om Sverige (och annorstädes): www.facebakers.com/countries-with-facebook/SE/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar