Smartboard i undervisningen

Information till dej som är lärare på Campus Gotland och intresserad av att använda interaktiva skrivtavlor i din undervisning.

 På Campus Gotland används märket smartboard, men det finns även andra märken av interaktiva skrivtavlor.

Var finns smartboard-tavlorna på Campus Gotland? 
Och hur kommer jag åt dem? 
– Det finns smartboard i salarna B23, B24 och E44. För undervisning med smartboard, boka alltså en av dessa salar. Om du önskar öva dig på användningen kan du kontakta lena.tembe@uadm.uu.se för att boka en workshop/laboration, där vi kan lägga upp innehållet utifrån ditt föreläsningsmaterial.
Din dator behöver också ett särskilt program, maila helpdesk@campusgotland.uu.se och be att få programmet "smartnotebook" installerat på din dator. Då kan du öva och förbereda en presenation med text och bilder i förväg.


Hur använder jag smartboarden? 
Klicka på smartboardens yta, antingen med fingret eller med de tillhörande pennorna (aldrig vanliga pennor :-O) Är funktionen penna vald, så kan man rita som en "vanlig" penna, är funktionen muspekare vald så kan man koppla till en dator och interagera med datorns innehåll precis som med en vanlig muspekare.


Vad kan smartboarden tillföra i min undervisning? 
I ett nötskal kan den användas för större visuell interaktion med det du skriver på en whiteboard under en föreläsning. Du flytta runt ord och texter, gruppera eller modifiera figurer etc. Smartboarden har visuella effekter som kan levandegöra innehållet och hjälpa till att fokusera studenternas koncentration. Sist men inte minst kan du spara ner innehållet, för att maila ut som bild till studenter eller spara för eget framtida bruk, fortfarande med alla interaktiva möjligheter kvar till nästa tillfälle (jämfört med att fotografera whiteboarden med en smarttelefon).


Man kan i huvudsak skilja på tre huvudsakliga funktioner:
1) Med programmet smartnotebook i datorn. Detta tillvägagångssätt ger tillgång till flest och de mest avancerade funktionerna i smartboarden.
2) Man kan använda ett urval av smartboardens verktyg när man visar vanliga websidor - tex markera text, skriva små kommentarer, dra pilar mellan olika delar. Du kan även ta snapshots av en särskild detalj i en websida och spara ner.
3) Ett urval av smartboardens funktioner kan också användas när man visar en powerpoint. Det man antecknat och ritat på sin powerpointpresentation kan sedan sparas ner till en ny fil för att tex delge studenter efter en föreläsning.

Instruktionsfilmer finns i i mängder på till exempel youtube.
Här är en bra och utförlig (på engelska med trevlig dialekt, 1 timme lång)
https://www.youtube.com/watch?v=kcRJW-arn48


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar